GENEL BAŞKAN İSMAİL YILDIZ'IN II.OLAĞAN GENEL KURUL KONUŞMASI

Değerli temsilcilerimiz, delegelerimiz ve saygıdeğer misafirlerimiz II. Olağan Genel Kurulumuza hoş geldiniz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

9 Şubat 2013 tarihinde yaptığımız I. Olağan Genel Kurulumuzun üzerinden yaklaşık olarak 4 yıl geçti. Bu dört yıl içerisinde hem sendikamız hem de ülkemiz olağan üstü şartlar yaşadı. Biz başlarken size verilen sözleri tutmaya gayret ettik. EKSEN Eğitim Sen olarak 4 yıl içerisinde yaşadığımız bütün olumsuzluklara rağmen çok güzel icraatlar gerçekleştirerek “Neden EKSEN?” sorusunun cevaplarını fiilen verdik. Sendika olarak şunu söylemiştik: Milli ve manevi değerlerimize aykırı olmamak kaydıyla bir tek üyemizin bile talebi sendikamızın talebi olacaktır dedik. Nitekim Cuma Namazı eylemlerimiz,  kılık kıyafet eylemimiz, nöbet eylemimiz gibi eylemlerin tamamı üyelerimizin talebi ve istişarelerimizin sonucunda gerçekleştirildi.

Yalana, haksızlığa, hukuksuzluğa tahammül edemeyeceğimizi ifade ettik. Bu duruma sendikamızda dahi izin vermedik. Bugün karşınıza alnımız açık bir şekilde çıkabildiysek, kendi içimizde dahi hukuksuzluğa izin vermememiz sayesindedir. Size mevcut yönetimden önce verilen ancak yerine getirilmeyen sözleri dahi son 1 yılda yerine getirdik.

Değerli arkadaşlar, biz sendikamızın duruşu olarak Muhsin Yazıcıoğlu’nun ilkeli duruşunu ortaya koyduğumuzu beyan ederken kelime oyunu yapmadık. Gerçekten de doğru bildiğimizi söylemek başta olmak üzere arkadaşlarımıza sahip çıkarken de, onların sorunlarıyla ilgilenirken de onu örnek aldık.

Bakın şu an aramızda değil ama Buğra Kızılkaya Başkanımla yaptığımız son görüşmede en son gelişmeler neticesinde bir üyemizin kendisine söylediği bir sözü aktardı.  Üyemiz Buğra başkanımıza “Siz, Muhsin Başkan’ın sahip çıktığı gibi bize sahip çıktınız” demiştir. Evet, arkadaşlar biz masum olduğuna inandığımız arkadaşlarımıza “ne haliniz varsa görün” demedik, yanınızdayız ve elimizden geleni yapacağız dedik. Ve dediğimiz gibi elimizden geleni de yaptık.

Bu söz EKSEN Eğitim Sen için söylenmiştir. Bu söz bizim işin lafında, reklamında olmadığımızın kanıtıdır. Bu söz bizim duruşumuzun özüdür. Bu söz ömür boyu onurla taşıyacağımız bir nişandır. Ve EKSEN Eğitim Sen’in bütün yönetici ve üyelerine aittir.

Değerli arkadaşlar, bugüne kadar rutin şekilde bir sendikanın yapması gerektiği şekilde üyelerimizin özlük haklarına ve hukuki sorunlarına yönelik çalışmaları eksiksiz şekilde yaptık.

Ülke gündemini yakından takip ederek sorunlara çözüm önerileri ürettik. Bunlara birkaç örnek vermek istiyorum. 1100 Akademisyenin ülkemize ihanete kadar varan alçak açıklamalarına karşı sabaha kadar çalışarak karşı metinle ve 1700’e yakın akademisyenin imzasıyla cevap verdik. Bu işin öncüsü olduk.

Bu vesile ile terör ve güvenlik meselelerinde her zaman devletimizin yanında olduğumuzu gösteren eylemlere imza attık. Hatırlarsanız, 17 Şubat’ta Ankara’da yaşanan terör olayından sonra  23 Şubatta Merasim Sokakta EKSEN Sağlık Bir Sen ve EKSEN Büro Bir Sen ile birlikte yaptığımız açıklamada Diyarbakır Belediye başkanına hesap sorulmasını istedik, bunu isteyen, dile getiren tek sivil toplum kuruluşu olduk. Şu anda Diyarbakır Belediye başkanına devletimiz hesap sormaktadır. Aynı şekilde 30 Aralık 2015’te Selahattin Demirtaş’ın bir açıklaması üzerine yaptığımız “Türkiye Hasta Adam Değildir” açıklamamızda Demirtaş’a devletin unutmayacağını ve hesap soracağını söylemiştik. Allah’a şükür devletimiz şu an hem Demirtaş’a hem de diğer HDP vekillerine hesap sormaktadır.

Aynı şekilde bazı mihrakların taşeronu FETÖ’nün gerçekleştirmeye çalıştığı 15 Temmuz işgal girişimine karşı aynı gece açıklama yaparak bu girişimi kınadık. Bu işgal girişimine karşı tepkimizi Amerikan Büyükelçiliği önünde gösterdik. Yine aynı şekilde bunu dile getiren hem de doğrudan Amerika’nın yüzüne karşı söyleyen tek sivil toplum kuruluşu olduk. İşgal girişimi neticesinde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle Türkiye genelinde yalnızca 23 üyemiz açığa alındı.  Açığa alınan bu üyelerimizden masum olduklarına inandığımız üyelerimiz için elimizden gelen gayreti gösterdik. Bu konuda bize destek olan Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Denetim Başkanlığına, , Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Semih Yalçın’a, Ak Parti Eski Milletvekili Sayın Mehmet Emin Ekmen’e, Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hakkı Öznur’a teşekkür ediyorum. Yine bu süreçte bazı konularda bilgi alışverişinde bulunduğumuz Türk Eğitim Sen Genel Merkezi’ne de teşekkür ediyorum.

Bu yılın Ocak ayında sizlerin de katılımıyla Yunanistan’ın adalarımızı işgaline karşı Yunan Büyükelçiliği önünde ve Ege Denizinde yaptığımız basın açıklaması ulusal basında geniş ölçüde yer buldu. Aynı şekilde Yunan haber sitelerinden yaklaşık 130 tanesi eylemimizi haber yaptı. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuya değindi.

Biz EKSEN Eğitim Sen olarak ülkemizi ilgilendiren konularda bazı kurum ve kuruluşlardan çok önce devletimize sahip çıktık. Bir çok konuda öncü açıklamalar yaptık.

Değerli arkadaşlar, yine Türkiye’de toplumsal bir yara haline gelen faiz konusuna dikkat çeken, okullarımızda banka propagandası yapılmasına karşı çıkan bir sendika olduk.

Terör örgütlerinin sınavlara müdahalesi, proje okulların sorunları, kapatılan üniversitelerin mağdur edilen öğrencileri, aday öğretmenlere yapılan sendika baskısı, mülakat haksızlığı, yurtdışında görev yapan öğretmenlerimizin sorunları, milli eğitim müfredatı, üniversitelerimizde terör yapılanmaları gibi konularda yapıcı eleştirilerde bulunduk. Bunu yaparken çözüm önerilerimizi sunduk. İçerisinde çözüm önerisi olmayan bir tek eleştirimiz dahi olmadı.

Değerli arkadaşlar küçük büyük demeden eğitimin bütün sorunları ile ilgilendik. Bir ders kitabında kullanılan yanlış bir görsele hakkında dahi Milli Eğitim Bakanlığını uyardık.

Bugün Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütün birimlerinde en çok konuşulan sendikayız. Emin olun yaptığımız bütün açıklamalar merakla izleniyor.

Sendikamızın genel durumundan bahsetmek istiyorum. Asli ve yapmamız gereken harcamalar dışında israf sayılabilecek bütün faaliyetlerden kaçındık. Birazdan Ramazan Başkanım mali durumla ilgili ayrıntılı bilgileri verecek ancak şunu ifade etmek istiyorum. Sendikamızın yaşadığı olumsuzluklara rağmen daha önce bilgimiz dışında yaşanan bütün borçlanmaları hallettik. Bugün söz verilen bütün temsilciliklerimizin hak edişleri yönetime geldiğimizden beri eksiksiz olarak gönderilmektedir. Osmaniye, Kayseri, Malatya, İzmir, Aksaray ve Ankara’da bulunan yerlerimizin kiraları düzenli olarak ödenmektedir. Bir sendikanın üyeleri için yapması gereken harcamaları gerçekleştirdik. Geçen yıl 24 Kasım öğretmenler günü için hazırladığımız hediye ürünleri büyük diye bilinen sendikaların daha yapamadıklarını biliyoruz.  Bugün sendikal faaliyetlerimizden ödün vermeden harcama yapmamıza rağmen şu an sendikamızın bir kuruş dahi borcu olmadığını gönül rahatlığıyla söylüyorum.

Göreve geldiğimizde size şeffaf olacağımıza ve istişareye önem vereceğimize dair söz verdik. Bu sözümüzü tuttuğumuza inanıyorum. Bugüne kadar yaptığımız bütün açıklamalar ve eylemler genel merkezin istişaresi sonucunda yapılmıştır. Aynı şekilde gerek duyulduğu zamanlarda siz değerli temsilcilerimizle de istişareler yapıldığına defalarca şahit oldunuz.

ANDA Kardeşe Vefa Derneği’nin kurucular kurulunda yer aldık. Ankara’da Özbek çocuklar için açılan Aziz Sancar Okuluna  kısmı olarak destek verdik. Korkud Başkanım kısa bir süre için orada gönüllü öğretmenlik yaptı. Aynı zamanda Ramazan ayında üyelerimiz için vermeyi planladığımız iftar yemeğinden vazgeçerek Solfasol’de bulunan Özbek kardeşlerimiz için iftar verdik. Yine cüzi olarak Anda Kardeşe Vefa Derneğinin  Türkmendağı ve Yayladığında bulunan çalışmalarına destek olmaya çalıştık. Takdir ve gıpta ile izlediğimiz faaliyetleri için ANDA Kardeşe Vefa Derneği’nin fahri Genel Başkanı Okan Tosun başkanımıza, Derneğin kurucu genel başkanı Ahmet Kürşat Parlak Başkanıma ve aramızda bulunmayan bütün yöneticilerine şahsım, sendikam ve Türk Milleti adına teşekkür ediyorum. İnşallah nasip olursa yeni dönemde ANDA Kardeşe Vefa Derneği’nin faaliyetlerini desteklemeye devam edeceğiz.

Bu bağlamda Genel Merkez yönetimi olarak Makedonya’da Muhsin Başkan adına kurban kestirdiğimizi de belirtmek isterim. Bu güzel hayra vesile olan EKSEN Büro Bir Sen yönetim kurulu üyesi Sami TAŞKIN Başkanıma da hususen teşekkür ederim.

Bununla birlikte hiç çekinmeden, maddi kaygılar yaşamadan milli kültürümüze katkı sağlayacak eserleri bastık.

Bu vesile ile en başından beri ısrarla vurguladığımız kültür sendikacılığımızdan bahsetmek istiyorum. Değerli arkadaşlar şu an masalarınızda bulunan Türk İslam Siyasi Düşüncesi isimli eser bizim için büyük bir prestij eseridir. Geçen yıl ekim ayında Mehmet Akıncı hocamın öncülüğünde Aksaray Üniversitesi ile düzenlediğimiz Türk İslam Siyasi Düşüncesi Kongresi’nde sunulan bildirileri bu kitapta toplandı. Mehmet Akıncı Hocam ve Gökçe Nur Şafak hanımefendinin editörlüğünde hazırlanan bu eser sendikamız tarafından basılarak ücretsiz olarak Türk Milletinin istifadesine sunuldu.  Saygıdeğer Mehmet Akıncı hocama ve Gökçe Nur Şafak hanımefendiye teşekkür ediyorum.

Yine aynı şekilde Ermeni yalanlarının 100. Yıl dönümünde basarak ücretsiz dağıttığımız 100. Yılında 100. Soruda 100. Yılın Yalanı isimli çalışmayı yoğun talep üzerine ikinci kez bastık ve 25 Mart’ta Muhsin Başkan’ın şehadet yıldönümü anısına ücretsiz dağıttık. Bu esere ve meselenin sürekli gündemde olmasına binaen devam eden talep sonucunda eserin üçüncü baskısını da yaptık.

Değerli Arkadaşlar aramıza yeni katılan üyemiz, arkadaşımız Üzeyir Bayındır Hocamın “Türkçesi Varken” isimli küçük ama önemli çalışması da kitapçık halinde güzel dilimiz Türkçenin korunması adına sendikamız tarafından yayınlanmıştır. Üzeyir Bayındır Hocama aramıza katıldığı ve bu güzel eseri bizlere kazandırdığı için teşekkür ediyorum.

Yine yaşadığımız zorlu süreçte bizi yalnız bırakmayan her daim yanımızda olan EKSEN Sağlık Bir Sen Genel Başkanı Arif Yaşar’a ve EKSEN Büro Bir Sen Genel Başkanı Volkan Pehlivan’a teşekkür ediyorum.

Değerli arkadaşlar bilindiği üzere geçen yıl kasım ayında tüzük gereği genel başkanlık görevi şahsıma tevdi edildi. 30 Kasım 2015 tarihinde kurduğumuz yönetimde Genel Sekreterimiz Mehmet Korkud Aydın; Genel Mali Sekreterimiz Ramazan Kağnıcı, Genel Teşkilatlanma Sekreterimiz Harun Yıldırım, Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterimiz Ömer Metin Avcıoğlu, Genel Basın Yayın Sekreterimiz Mustafa Müjdeci ve Genel Eğitim Sosyal İşler Sekreterimiz Okan Arık başkanlarımla gayet uyumlu çalışmalar yürüttük.  Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Fiilen memuriyete devam ederken genel merkez yönetiminde çalışmak, Kısıtlı imkanlarla sendikacılık yapmak gerçekten zor bir iş. Ancak değerli başkanlarım gayet fedakarca davranarak bu zor işin üstesinden geldiler.  Bugün biraz önce saydığım ve sayamadığım bütün faaliyetlerin tamamı bu yönetimin eseridir. Kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.

Nasip olursa bugün yapacağımız genel kurulda gerçekleştirilecek olan seçim sonucunda siz sayın delegelerimize sunduğumuz liste onaylanırsa yeni dönemde neler yapacağımızdan bahsetmek istiyorum.

Her şeyden önce üye olsun ya da olmasın bütün öğretmen arkadaşlarımızın özlük haklarının korunması ve iyileştirilmesi yönünde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu bağlamda özellikle öğretmenlerin itibarına yönelik saldırılara karşı etkin bir şekilde mücadele edeceğiz. Bakın arkadaşlar henüz geçen hafta bakanlıktan yapılan açıklama ile öğrenci ve velilerin öğretmenlere not vermesi gündeme getirilmiştir. Daha geçen yıl müdürlerin verdiği performans puanlarında yapılan vahim hatalar hafızalarımızda yerini korurken bu durumun hangi amaca hizmet ettiğini anlamak mümkün değildir. Bu durumun sağlıklı bir zihnin ürünü olduğunu sanmıyorum.    Bakın arkadaşlar milli eğitim bakanlığında doğrudan öğretmeni ilgilendiren kararların hepsinde “yandaş kadrolaşma” hesaplarını görmek mümkündür.

Oysa Türkiye’nin en zor sınavlarını başarıyla geçen öğretmenlerimiz, büyük bir ispatı gerçekleştirmektedirler. Bugün Türkiye’de bütün öğretmenler vasatın çok üzerinde zeka ve çalışma yeteneğine sahip oldukları halde iktidarın attığı adımlarla korkak ve mutsuz bireyler haline getirilmişlerdir. Okullarda teknik imkanlar geliştirilirken, öğretmenlerin mutsuzluğa itilmesi ne yazık ki eğitim sisteminin başarısını olumlu etkileyememektedir. Şunu herkes bilmelidir ki eğitime ayrılan paradan çok bu paranın nasıl harcandığı, eğitim verenlerin ve eğitim alanların kendilerini ne kadar mutlu hissettiği önemlidir. Yakın zamanda Güney Kore ve Lüksemburg bütçeden eğitime ayrılan payı arttırmışlardır. Güney Kore eğitime ayrılan para ile öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmeyi tercih ederken Lüksemburg eğitim ortamlarını iyileştirmeyi tercih etmiştir. Sonuç olarak Güney Kore, PİSA sonuçlarına göre Lüksemburg’un çok çok önüne geçmiştir.

Bu örnekler vesilesiyle öğretmenlerin itibarına yönelik bütün aşağılamalarla mücadele edeceğimizi bir kez daha belirtmekte fayda var.

Yeni dönemde eğilmek istediğimiz konulardan biri de proje odaklı çalışmalarla eğitimini sorunlarına eğilmek olacaktır. Özellikle dezavantajlı grupların eğitimi ve üstün yetenekli çocukların eğitimi ile ilgili projeler üzerinde duracağız.

Kültür sendikacılığı ve ülkemizde bilime katkılara devam edeceğiz. Özellikle Sendikamızın üyesi olan yazar öğretmen arkadaşlarımızla birlikte çalışarak yeni yayınlar yapacağız.

Bilindiği üzere EKSEN Sivil Toplum Akademisi  adında oluşturduğumuz bir komisyonumuz var. Sendikamızın üyesi olan akademisyenlerimizle sürekli işbirliği halinde olup, Türk İslam Siyasi Düşüncesi kongresi gibi kongrelere öncülük etmeye çalışacağız.

Genç EKSEN öncülüğünde gençlere yönelik seminerler düzenlemek de uzun vadede planlarımız arasında bulunmaktadır.

Bununla birlikte uzun soluklu ve kapsamlı bir çalışma ile Türkiye’de bütün eğitim paydaşların görüşlerini özgürce ifade edecekleri sorun ve çözüm önerilerini yazabilecekleri bir sosyal medya platformu oluşturmayı hedefliyoruz.

Biraz önce bahsettiğim gibi sendikamızın mali durumu gayet iyi, imkanlar kısıtlı olsa da herhangi bir borcumuz yok. Ancak daha geniş çaplı yapmak istediğimiz eylem ve faaliyetler için daha çok maddiyata ihtiyaç duyuyoruz. Bu nedenle Sendikamızın her şeyden önce üye sayısını artırmamız gerekiyor. Bu konuda değerli temsilcilerimizle organize bir şekilde çalışacağız. Bununla birlikte yasaların elverdiği ölçüde sendikamız için maddi kaynak oluşturacak faaliyetlerde de bulunacağız.

Değerli arkadaşlar, sözlerimi daha fazla uzatmak istemiyorum. Ben birlikte güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. İnşallah nasip olursa EKSEN yeni dönemde başta üyelerinin özlük hakları olmak üzere Türk Milleti’nin yüksek menfaatleri için çalışmaya devam edecektir. Kararlı bir şekilde dik duracağız, düz yürüyeceğiz.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Okunma Sayısı : 1938         08 Kasım 2016