EKSEN EĞİTİM SENDİKASI NE YAPIYOR?

Kısa adı “EKSEN Eğitim Sen” olan Eğitimci Kamu Çalışanları Sendikası 2012 yılında “Milli, sivil, katılımcı ve manevi değerlere bağlı” olmayı ilke edinerek kurulmuştur. 30. Eğitim sendikası olarak kurulan EKSEN 9 Şubat 2013 yılında ilk genel kurulunu yapmış ve kısa sürede üye sayısı bakımından 9. Sıraya yükselmeyi başarmıştır. Ancak EKSEN’in başarısı yalnızca üye sayısını artırmakla kalmamıştır.

 

EKSEN, Ankara’da bulunan genel merkezinin yanı sıra Kayseri ve Osmaniye merkezli olmak üzere iki şube ve 25 il-ilçe temsilciliği açmıştır.

EKSEN, insan hak ve özgürlükleri konusunda da kararlı bir tutum sergilemiş ve ilk olarak başörtülü vatandaşlarımızın kamu kurum ve kurumlarında özgürce çalışabilmesi için eylem kararı almıştır. Hükümetin bu yönde uygulamalarını desteklemiştir. Ancak kısmı serbestliği yeterli bulmayarak başörtüsünün istisnasız bütün kamu kurumlarında serbest olması için eyleme devam etmektedir. Yine bu bağlamda öğrenciler için de başörtüsünün serbest olması için yaptığı açıklamalar ses getirmiş ve okullarda başörtüsünün serbest olmasına katkı sağlamıştır.

EKSEN, sendikacılığın çağdaş normlarını gözeterek üyelerinin özlük hakları ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Hukuk servisi üyelerinin haklarını korumak için açtığı davalarda büyük başarılar sergilemiştir.

EKSEN’in en çok ses getiren ve dikkat çeken eylemi ise “Cuma Namazı” ile ilgili düzenlediği imza kampanyası olmuştur. Milli ya da manevi değerlere bağlı olduğunu iddia eden sözde büyük sendikalar bu konuda susmayı tercih ederken EKSEN bu konunun üzerine kararlılıkla gitmiş ve yetkili sendikanın “sinir uçlarına dokunarak” konunun 2015 toplu sözleşme görüşmelerinde masaya getirilmesini sağlamıştır.

EKSEN, milli meselelerde üzerine düşeni her zaman yapmaya hazır olduğunu göstermiştir. Ermeni tehcirinin 100. Yılında Ermeni yalanlarına karşı akademik mücadeleyi esas alan EKSEN, “100. Yılında 100 Soruda 100 Yılın Yalanı” adıyla bir kitap yayınlamış ve kitabı ücretsiz olarak dağıtmıştır. Ayrıca EKSEN “kitabın telif hakları Türk Milletine aittir, dileyen istediği gibi bu kitabı basıp yayınlayabilir”notuyla internet adresinde de paylaşmıştır. Bununla birlikte EKSEN, Hz. Muhammed’in Eğitim Anlayışı, Türk-İslam Medeniyeti’nin Yıldızları, Alperenlik Ruhu gibi eserler de yayınlamıştır.

Yine akademik sendikacılığa öncülük etmek amacıyla EKSEN, Aksaray Üniversitesi ile işbirliği yaparak “Türk-İslam Siyasi Düşüncesi Kongresi” adıyla önemli bir bilimsel kongre düzenlemiştir. Kongreye yurt içinden ve yurt dışından katılımlar gerçekleşmiştir.

EKSEN, ülke gündemine dair yaptığı çarpıcı açıklamalarla da dikkat çekmiştir. Örneğin EKSEN, 2013 yılında “çözüm süreci” ile ilgili yaptığı açıklamada sürecin muhatabının terör örgütü ve siyasi uzantılarının olmaması ve terör örgütünün legalleştirilmemesi gerektiğini belirterek bölgedeki kanaat önderlerinin ön plana çıkarılması gerektiğini vurgulamıştır. 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra yaşanan gelişmeler EKSEN’i haklı çıkartmış ve basına yansıyan haberlerde devleti yönetenlerin artık terör örgütünü ve siyasi uzantılarını muhatap almayacakları, bölgedeki kanaat önderlerine yönelecekleri yer almıştır.

EKSEN’i diğer sendikalardan ayıran en önemli özellik ise gündelik politikayla uğraşmak yerine alandan gelen talepleri önemli-önemsiz diye ayırmadan ilgili yerlere taşıması olmuştur. EKSEN, yetkili sendika olmayı değil etkili sendika olmayı amaç edinmiştir.

EKSEN, diğer sendikaların aksine lider odaklı sendikacılık yerine “ortak akıl” odaklı bir sendikacılık anlayışıyla şahısları ön plana çıkarmaya karşı bir yapı oluşturmuştur.  Bu ortak aklın hedefi ise bütün vatandaşlarımızın Ay Yıldızlı Bayrak altında zengin fakir yoksul ayrıcalığı görülmeden, başını örtenle açanın yasaksız kavgasız kardeşçe yaşadığı imtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir Türkiye hayalini gerçekleştirmektir.

 EKSEN EĞİTİM SEN


 Okunma Sayısı : 3885         30 Aralık 2015